Bokashi en Compost

Mark van Duijn is de duurzame denker achter Smaak voor Groen. Met zijn bokashi project zet hij GFT-afval om in hoogwaardige meststof. Deze methode zorgt in één klap voor vermindering van afval, CO2-uitstoot en hoogwaardige mest die uitputting van de grond voorkomt. Mark werd in 2018 genomineerd voor de VHG Groenprijs.

 

De kracht van fermentatie

Mark heeft altijd al een enorme passie voor voeding en duurzaamheid gehad. Geen verrassing dat hij een opleiding als voedingsspecialist en vinoloog. Een stage bij een wijngaard triggerde zijn liefde in de natuur en zijn interesse in de ecologische kant hiervan. Hij verdiepte zich steeds meer in hovenieren en volgde verschillende workshops en cursussen. Een cursus over biologisch tuinieren in 2013 zal hem altijd bijblijven. “Ik sprak een boer uit België die bezig was met fermentatie in zijn landbouw en vertelde over het effect op zijn grond en product. Ik voelde direct een enorme bewondering en fascinatie. Ik had al veel ervaring en kennis van fermentatie als vinoloog, dus ik weet hoe krachtig het proces is welke positieve effecten het kan hebben. Maar om hiermee je voedselresten in hoogwaardig mest om te zetten maakte voor mij letterlijk de cirkel rond.”

 

Reactie plaatsen

Reacties

Olga Reijndorp
8 maanden geleden

Hoi Mark,
weet jij of er in Den Haag nog ergens een inzamelpunt voor Bokashi is?
Wij hebben namelijk een overschot.
Hoop dat je ons verder kan helpen,
Groetjes,
Olga