Bokashi en Compost

''Sinds 2018 maakt Smaak voor Groen gebruik van bokashi, zowel in de keuken als in de tuinen van onze vaste klanten. Voor ons is het dé ideale manier om afval te verminderen én een hoogwaardige, lokale meststof te creëren die bovendien onkruidgroei kan remmen. Een win-win voor zowel de professionele hovenier als de gepassioneerde tuinliefhebber!''

 

Wat is Bokashi?

Bokashi is Japans voor goed gefermenteerd organisch materiaal, zoals voedsel- of groenresten. Het is een milieuvriendelijke manier om organisch afval opnieuw te gebruiken en terug te geven aan de natuur. Een bijzonder soort Bokashi, gemaakt van groenresten en bekend als "bladbokashi," biedt niet alleen voordelen voor de bodem, maar helpt ook om onkruid tegen te gaan. Door groenresten te fermenteren, wordt een voedingsrijke bodemverbeteraar gecreëerd die bijdraagt aan een gezond ecosysteem in je tuin of groene omgeving.

 

Waarom is Bokashi een goede ecologische oplossing tegen onkruid?

Bokashi kan lokaal worden geproduceerd, waardoor het niet van ver hoeft te komen. Dit bespaart niet alleen kosten, maar is vooral een ecologisch verantwoorde oplossing. Het dient als een effectief onkruidremmend en bodemverbeterend middel dat het hele jaar door kan worden toegepast. Ieder die het zelf wilt gaan maken kan bij ons terecht voor een workshop of advies, dan leren we het je graag!

 

Hoe gebruiken wij Bokashi?

Bij Smaak voor Groen zetten we nu standaard Bokashi in voor nieuwe aanplant en onderhoud. Hiervoor werken we samen met een gespecialiseerde leverancier die dit hoogwaardige product voor ons vervaardigt. Onze snoeiresten leveren we bij hen in, waarna we het eindproduct – Bokashi – weer van hen terugkrijgen. Zo bestrijden we onkruid nóg effectiever, op een volledig ecologische manier en met gebruik van lokale grondstoffen.

 

Extra informatie; ''De kracht van fermentatie''

Mark heeft altijd een grote passie gehad voor voeding en duurzaamheid. Het is dan ook geen verrassing dat hij zich heeft opgeleid tot voedingsspecialist en vinoloog. Tijdens een stage op een wijngaard ontdekte hij zijn liefde voor de natuur en raakte hij gefascineerd door de ecologische aspecten ervan. Zijn interesse groeide en leidde tot een verdieping in het hoveniersvak. Hij volgde verschillende workshops en cursussen om zijn kennis uit te breiden. Een cursus over biologisch tuinieren in 2013 maakte een onuitwisbare indruk op hem. “Ik ontmoette een Belgische boer die fermentatie toepaste in zijn landbouw en vertelde over de positieve effecten op zijn bodem en gewassen. Ik was meteen vol bewondering en gefascineerd. Als vinoloog had ik al veel kennis en ervaring met fermentatie, dus ik wist hoe krachtig dit proces kan zijn en welke voordelen het biedt. Maar het idee om voedsel- en groenresten om te zetten in hoogwaardige meststof maakte voor mij letterlijk de cirkel rond.”

 

''Mark van Duijn is de duurzame denker achter Smaak voor Groen. Met zijn bokashi project zet hij GFT-afval om in hoogwaardige meststof. Deze methode zorgt in één klap voor vermindering van afval, CO2-uitstoot en hoogwaardige mest die uitputting van de grond voorkomt. Mark werd in 2018 genomineerd voor de VHG Groenprijs.''

 

Bron: Duurzame dinsdag

Reactie plaatsen

Reacties

Olga Reijndorp
2 jaar geleden

Hoi Mark,
weet jij of er in Den Haag nog ergens een inzamelpunt voor Bokashi is?
Wij hebben namelijk een overschot.
Hoop dat je ons verder kan helpen,
Groetjes,
Olga