Waarschuwingen voor kruisallergieën

Ik wil graag een persoonlijk verhaal met jullie delen, iets wat velen van jullie wellicht herkennen: mijn jarenlange strijd met jeuk en de onverwachte wending die mijn gezondheid nam toen kruisallergieën zich in de mix voegden. 

Als kind had ik vaker periodes van jeuk maar op een gegeven moment begon er iets vreemds te gebeuren. Niet alleen werd de jeuk erger, maar ik merkte ook dat bepaalde voedingsmiddelen mijn symptomen versterkten. Ik herinner me nog dat ineens mijn keel onder de rode jeukende plekken zat en ik zat midden in het pollenseizoen. Ook waren er wat spanningen in die periode en dat versterkt elkaar dan. 

Toen zag ik in dat het te maken had met kruisallergieën, een fenomeen waarbij eiwitten in bepaalde voedingsmiddelen lijken op allergenen in pollen, graspollen in mijn geval. Ik was namelijk verhuisd naar een omgeving van meer weides met de nodige grassoorten en het was een jaar waarin er veel hooikoorts klachten waren door mensen zoals ik die er normaal gesproken niet zoveel last van hebben. Hierdoor reageerde mijn immuunsysteem op die voedingsmiddelen alsof ik blootgesteld werd aan pollen, en dat veroorzaakte de vervelende allergische reacties. De jeuk van eczeem kende ik, maar dit was veel extremer dan ik kende dus werd ik gedwongen om op zelfonderzoek uit te gaan. 

Een van de meest voorkomende kruisreacties voor mensen met graspollenallergie is met voedingsmiddelen als appel. En ik had juist geleerd dat appel gunstig zou zijn omdat er weinig histamine in zit. Toch maar over op druiven, blauwe bessen of mango want dat was erkend als fruitsoorten die geen kruisallergie veroorzaakten. 

Maar dat was niet het enige. Ik ontdekte al snel dat mijn hooikoorts en voedselallergieën een complex samenspel vormden. Als het graspollenseizoen op zijn hoogtepunt was, moest ik niet alleen oppassen met welke voedingsmiddelen ik at, maar ook met welke plekken ik bezocht. Een wandeling door het park kon resulteren in acute jeuk, terwijl binnen blijven en soms de enige optie was. 

Mijn reis om hiermee om te gaan, bestond uit het nauwlettend in de gaten houden van het pollenseizoen en het vermijden van voedingsmiddelen die mijn allergische reacties versterkten. Het was niet altijd makkelijk, vooral als ik zin had in een knapperige appel of een heerlijk kopje koffie. Maar geleidelijk aan leerde ik om alternatieven te vinden en mijn dieet aan te passen. 

Wat ik vooral heb geleerd uit deze ervaring, is dat het begrijpen van je eigen lichaam en luisteren naar de signalen die het geeft, van onschatbare waarde is. Hooikoorts, eczeem en voedselallergieën kunnen uitdagend zijn, maar met de juiste kennis en voorzorgsmaatregelen kun je nog steeds genieten van het leven zonder in de greep van allergische reacties te raken. 

Dus, als je jezelf herkent in mijn verhaal, weet dan dat je niet alleen bent. En dat allergische reactie tijdelijk zijn dus kijk uit dat je niet teveel voeding gaat vermijden maar bouw het juist rustig af. Stress is ook een grote trigger dus verminder zoveel mogelijk uit je leven wat spanning geeft!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.