De geheimen van genetische modificatie

GGV, ook wel bekend als genetisch gemodificeerd voedsel, verwijst naar gewassen en dieren waarvan het DNA opzettelijk is aangepast door middel van genetische technologieën. Dit wordt gedaan om specifieke eigenschappen te verbeteren, zoals resistentie tegen plagen, ziekten of droogte, of om de voedingswaarde te veranderen. De praktijk laat echter zien dat dit ten koste gaat van de natuurlijke voedingswaarde en brengt zelfs meerdere factoren op gebied van voedselveiligheid ernstig in gevaar. 

Op dit moment worden deze GM gewassen vooral in de VS, Brazilië, Argentinië, Canada, Zuid Afrika, China en India verbouwd. De EU heeft als één van de weinigen tot nu toe nog relatief strenge regels maar dit kan helaas veranderen in de komende jaren. De Europese Unie heeft namelijk al aangegeven dat één van de grootste GMO producenten Bayer (Monsanto) een hoofdrolspeler zal zijn in de landbouw en in Nederland worden er zelfs subsidies gegeven voor de import van GMO. Reden genoeg om als consument scherp te zijn en petities te ondertekenen zodat we in het beste geval voorkomen dat de schappen steeds meer vol komen te liggen met GMO-voedsel zonder herkomst. Want dit is wat in Amerika gebeurd en je weet dan niet eens meer waar of hoe je voedsel is geproduceerd.  

Waarom zouden we op moeten passen met genetische modificatie? 

  

  • Het staat haaks op de visie van natuurlijke middelen en voedingsstoffen te gebruiken voor gezonde voeding  
  • Genetisch gemanipuleerde organismen zijn onvoorspelbaar en er is geen bewezen veiligheid  
  • Bij GMO kunnen genen kruisen zonder dat men dit weet (gevaar allergieën, patenten, resistentie van planten)  
  • Het werkt samen met de gifstoffen glyfosaat en neonicotinoiden 
  • Door GMO worden zaden gepatenteerd waardoor ze volledig in handen komen van bedrijven terwijl zaad door de natuur is gemaakt en niet door een bedrijf  
  • GMO zijn monoculturen en vormen hierdoor een bedreiging voor de biodiversiteit  
  • GMO zijn uiteindelijk zeer prijzig voor de boer en zorgt voor minder opbrengst ook al beloven ze hogere opbrengsten  
  • Als we niets doen hoeft GMO niet meer vermeld te worden zoals in Amerika het geval is 

  

 

Het debat over genetisch gemanipuleerd voedsel zal waarschijnlijk voortduren, maar er is hoop voor een toekomst waarin diverse landbouwpraktijken vreedzaam kunnen naastbestaan. Veel boeren blijven traditionele, niet-GGO-gewassen verbouwen en zorgen voor biologische landbouwmethoden waarbij GMO verboden is. Dit zorgt voor diversiteit in ons voedselaanbod en zo kan de consumenten die de voorkeur geven aan niet-GGO-producten, nog enigszins aan natuurlijk voedsel komen. 

In de tussentijd hebben consumenten de positie om bewuste keuzes te maken bij het kopen van voedsel. Labels en certificeringen kunnen helpen bij het identificeren van niet-GGO-producten als dat uw voorkeur heeft. Ik hoop van harte dat dit zo blijft zodat we nog enige transparantie hebben wat betreft voedselveiligheid. 

Laten we blijven nadenken, vragen stellen en petities ondertekenen die dit thema willen belichten. Jouw stem kan het verschil maken! 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.